YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ

AKDAĞMADENİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU

SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİ SEMPOZYUMU YAPILDI

Yer: ERDOĞAN AKDAĞ KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ YOZGAT

Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu ve Fen Edebiyat Fakültesi işbirliğinde “Sağlığın Sosyal Belirleyicileri” konulu sempozyum düzenlendi. Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Bülent Çiftçi, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mahmut Kılıç ve çok sayıda tıp fakültesi öğrencisi katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Başkanı  Doç. Dr. Mahmut Kılıç yaptı. Kılıç konuşmasında : “İnsanların sağlıklı olarak yaşlanmasının sağlanması, engelli ve bağımlı yaşlıların bakımı iyi organize edilmiş toplumsal faaliyetler ve sosyal destekle mümkündür. Yine fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığın yükseltilmesinde sosyal faktörlerin üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Sempozyumda bu faktörler üzerinde durulacaktır” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çiftçi “Dünya Sağlık Örgütünün sağlığı tanımlarken  hasta olmamak yada sakat olmamak olarak  değil;  kişinin ruhen, bedenen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olması hali olarak sağlığı tanımlamaktadır. Sağlık hizmeti sunarken de kişinin ve toplumun yaşam kalitesini artırmak esas amaçtır. Bu anlamda sağlığın sosyal belirleyicilerini tanımlamak örneğin kişi işsiz mi?, çalışma koşulları insani mi?, bağımlılıkları var mı?  sosyal kültürel ve ekonomik faktörler gibi unsurlar sağlığın sosyal belirleyicileri için  oldukça önemlidir. Bu anlamda bu sempozyumun oldukça faydalı olacağı kanaatindeyim. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yunus Hacımusalar Başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumda Doç Dr.Mahmut Kılıç  “Yaşam Tarzının Sağlık Üzerinde Etkileri” , Yrd. Doç. Dr. Esra Gedik “Gündelik Tüketim Alışkanlıklarının Toplum Sağlığındaki Yeri ve Önemi” Yrd. Doç. Dr. Mümtaz Levent Akkol “Bağımlılık ve Toplumsal Arka Plan” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Esra Gedik Başkanlığındaki ikinci oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Yunus Hacımusalar “Sosyal Psikiyatri ve Toplum Ruh Sağlığı” , Yrd.Doç.Dr.Gülay Yılmaz “Yaşam Evreleri ve Ruhsal Sağlık”, Yrd.Doç.Dr.Tuğba Uzunçakmak “Sosyal Eşitsizlik ve Sağlık” konularında dinleyicilere bilgiler aktardı.

Sempozyum, emeği geçenlere belgelerinin takdimi ile sona erdi.